Vogelnest op het dak – Wat je moet weten over verwijdering

Veel mensen vinden het geweldig om te zien hoe vogels zich nestelen en kijken graag toe hoe ouders hun jongen grootbrengen, maar vogels nestelen niet altijd op veilige en geschikte plekken. Het kan onverhoopt gebeuren dat je een vogelnest aantreft op het dak, en dat kan zorgen voor overlast in jouw woonomgeving, brandgevaar en blijvende dakschade veroorzaken. Alvorens het verwijderen van een vogelnest, is het echter belangrijk om inzicht te hebben in de beste praktijken om dit te doen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken.  

Is het illegaal om een vogelnest te verwijderen? 

De meeste vogels zijn beschermde soorten, wat betekent dat het verwijderen van nesten of eieren strafbaar kan zijn. Voordat je van plan bent een vogelnest te verwijderen, wordt het dus aanbevolen beste om de vogelsoort goed te identificeren en begrijpen hoe de plaatselijke wetgeving op jouw acties van toepassing is. Bij een vogel onder dakpan is het echter beter om een professional in te schakelen, zodat de verwijdering van het nest met de uiterste zorg voor de vogels en jouw dak wordt uitgevoerd. Bovendien kan een specialist specifieke aanpassingen op het dak aanbrengen, met als doel een vogelnest op het dak in de toekomst te vermijden.  

De noodzaak om een vogelnest te verwijderen 

Waarom is het belangrijk om een vogelnest te verwijderen? In sommige gevallen kan het noodzakelijk en wenselijk zijn een vogelnest te verwijderen vanwege de veiligheid en het gemak. Een vogelnest kan niet alleen geluidsoverlast en veel rommel veroorzaken, maar ze kunnen ook de dakpannen en het isolatiemateriaal aantasten en resulteren in schimmel. Dit kan ernstige dakschade met zich meebrengen, die hoog in de kosten kan lopen.  

In de meeste gevallen kunnen en mogen nesten echter pas worden verwijderd als het broedseizoen voorbij is en de vogels zijn gemigreerd. Als de aanmaak van een vogelnest vroeg wordt opgemerkt, kan het slim zijn om zo snel mogelijk in te grijpen. Op die manier is de kans groter dat een vogel begrijpt dat ze op een slechte plek begint te nestelen, waardoor jouw dak met rust zal worden gelaten.