Wanneer ben ik toe aan een nieuw dak?

Het dak van je huis. Je komt er niet vaak. Maar het is wel een essentieel onderdeel van je huis. Als je eenmaal een lekkage hebt gehad door een kapot dak, weet je vast waar we het over hebben. Het is belangrijk je dak regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Wanneer moet je een nieuw dak overwegen? Een regionale dakdekker weet raad.

Dak problemen
Je dak kan met diverse problemen te kampen hebben. Het kan stormschade oplopen door losgewaaide dakpannen, rondslingerende takken of, erger nog, omgevallen bomen. De dakbalken kunnen aangetast zijn door vocht, brand, termieten of houtworm. De bestaande constructie is dan te zwak en kan instorten. Het dak kan doorzakken, waarbij het zijn eigen gewicht niet meer goed draagt  en moet verstevigd worden. Er is waterlekkage of er zijn vochtplekken op de muren die van buitenaf veroorzaakt worden. Maar de dakisolatie kan ook te wensen overlaten, met als gevolg een torenhoge energierekening.

Kies voor een duurzaam dak
Duurzaamheid speelt ook in de dakdekking steeds meer een rol. Redelijk nieuw zijn de ‘groene daken’. Deze worden vaak bovenop platte daken van bituum, pvc of synthetisch rubber geplaatst. Met een groen dak verleng je de levensduur van je dak en het ziet er leuk uit. Bovendien heeft een groen dak een isolerende werking, wat weer energiekosten bespaart. Een andere ontwikkeling is de zogenoemde zonnepan. Deze pannen zijn voorzien van zonnecellen en worden mooi geïntegreerd tussen de andere dakpannen. Ze zijn zo minder opvallend dan de grote zonnepanelen.
Wees er bijtijds bij
Laat bij schade of bij slechte isolatie het dak zo snel mogelijk repareren of overweeg een geheel nieuw dak. Schakel dan de erkende dakdekker aan huis in. Naast een mooi gerepareerd of nieuw dak krijg je er ook een goed advies bij.