Wat is de beste multiplex voor buiten?

populieren multiplex

Multiplex is een veelzijdig materiaal dat zich perfect uitleent voor verschillende toepassingen. Er is zelfs multiplex die je buiten kunt gebruiken. Daarvoor wordt er dan een speciale houtsoort gebruikt die goed tegen vocht kan—okoumé. Wij vertellen je alles over okoumé multiplex en de verschillende voordelen die aan dit variant van het materiaal zijn gekoppeld.

populieren multiplex

Hoe wordt okoumé multiplex vervaardigd?

Je krijgt multiplex door dunne laagjes hout haaks op elkaar te lijmen. Dit geeft een sterk materiaal dat veel meer toepassingen biedt dan standaard hout. 

Voor okoumé multiplex wordt er gebruik gemaakt van okoumé hout, een houtsoort uit West-Afrika. Okoumé kan heel goed tegen vocht en is daarom perfect voor buitentoepassingen.

Er is daarnaast extra stevigheid door de lagen die loodrecht op elkaar zijn verlijmd. De binnenste lagen van multiplex zijn niet gebonden aan esthetische eisen, waardoor ook minder goede delen prima voldoen—delen die normaal worden weggegooid. Dus een materiaal dat duurzaam is, goed bestand is tegen belasting en vocht, en daarom vrijwel perfect is.

Toepassingen van okoumé multiplex

Okoumé multiplex wordt vanzelfsprekend veel gebruikt voor buitenbetimmeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan gevels en dakconstructies. De weerstand tegen vocht maakt het dan ook perfect voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Vergeleken met populieren multiplex die echt wordt gebruikt voor meubels, is okoumé multiplex een materiaal dat geschikt is voor meer dan een enkele doel. Zo is okoumé dan ook geweldig voor binnen, als dat nodig is. Het omgekeerde is niet waar voor populieren multiplex.

Voordelen van okoumé multiplex

Naast het duidelijk voordeel, het bestendig zijn tegen vocht, heb je natuurlijk de standaard voordelen van multiplex. Hieronder vallen de volgende: 

De duurzaamheid

De verwerkbaarheid

Grote weerstand tegen belasting

Opvallende uitstraling

Verwerkbaarheid

Multiplex is vele malen vlakker dan het massieve equivalent. Het afwerken is dan ook geen tijdrovende klus.

Weerstand

De structuur van het materiaal zorgt voor heel wat weerstand tegen belasting. Zo is het materiaal geweldig voor spijkers, omdat het niet splijt. En ook het kromtrekken door temperatuursverschillen gebeurt niet.

Uitstraling

Okoumé multiplex heeft een natuurlijke, wilde uitstraling en is dan ook geschikt voor de natuur- en Ibiza liefhebbers.