Wat zijn sedummatten enneaarvoor worden ze gebruikt?

Sedummatten

Sedummatten gebruikt men bij het aanleggen van groendaken. Deze matten worden gemaakt van sedumplanten. Deze planten worden eerst gekweekt op cocosmatten. Op een sedummat kunnen er tot wel 10 verschillende soorten sedumplanten groeien. Er zijn erg veel verschillende sedums die gebruikt kunnen worden als dakbedekking. Zo zijn er ruim 250 die hiervoor geschikt zijn. Zo als met alle andere planten hebben deze ook elk een eigen periode van bloei. Zo zal het dak een bloeiperiode hebben van april tot en met oktober. Dit zorgt voor een mooi resultaat, vanwege de vele schitterende kleuren op het dak. De katten zijn erg flexibel en worden voor de transport opgerold. Hierna kunnen ze weer uitgerold en aangelegd worden.

De verschillend in de sedummatten

Bij het bestellen van de matten is er ruime keus. De keus ligt in de verschillende soorten planten die gebruikt worden voor het samenstellen van de matten. Vaak kun je de matten gebruiksklaar aanschaffen. Dit betekent dat je in dit geval niet zelf zal kunnen aangeven welke planten jij graag wilt hebben. Door de verschillende planten en dus ook bloeiperiode geniet je elke periode weer van een schitterende dak. Wil je echt graag jou eigen bijdrage leveren aan hoe jouw dak eruit moet komen te zien? Koop dan losse planten. Deze losse planten steek je zelf in het dak.

 De matten aanleggen

Er zijn genoeg voordelen aan het hebben van een sedum dak. Zo heb je maanden lang een prachtig dak, waar je van kunt genieten. Los van het esthetische isoleert een sedum dak jouw woning ook erg goed. In de winterperiode blijft de warmte in jouw woning en tijdens de zomerperiode is jouw woning heerlijk koel. Vanwege de planten heb je ook een verhoging van zuurstof tot jouw beschikking. Dit bevordert de gezondheid. Ook geluidsoverlast wordt een stuk minder met een sedum dak. Het is ook een duurzame dak. Het gaat erg lang mee en levert dus zo ook financiële voordelen op.

Sedumdaken aanleggen kun je door een expert laten doen, maar als je een beetje handig bent kun je er ook een DIY project van maken. Wel is het belangrijk om eerst wat onderlagen neer te leggen. Hierna hoef je dan alleen nog de gerolde sedummatten weer uit te rollen. Dit kun je binnen korte tijd af hebben. Het is een projectje van ongeveer een dag.