Zijn zonnepanelen nog het kopen waard?

zonnepanelen kopen

Voor jaren is er door de overheid met enorme bedragen gesubsidieerd op het gebied van zonnepanelen om mensen zoveel mogelijk aan te sporen deze panelen op hun dak te instaleren. Zonnepanelen kopen werd door de overheid dus erg gestimuleerd maar dit is in de afgelopen jaren minder geworden. Vandaar de vraag: is het kopen van zonnepanelen het nog waard?

Om die vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de opbrengsten van zonnepanelen en die afwegen met de kosten die het kopen en instaleren van zonnepanelen met zich meebrengen. Een zonnepaneel van 360 Wp levert per jaar ongeveer 306kWh op. De kosten van 10 zonnepanelen komen gemiddeld op zo een 4000 euro uit en met deze 10 zonnepanelen wordt per jaar ongeveer 700 euro bespaard. Dit houdt in dat de 4000 euro die de zonnepanelen gemiddeld kosten in ongeveer 6 jaar kan worden terugverdient. Na het 6e jaar kan er dus worden gesproken over winst op zonnepanelen. Zonnepanelen zijn dus een behoorlijke investering maar met genoeg geduld kan het ook veel geld op leveren.

zonnepanelen kopen

Zoals eerder genoemd werd zonnepanelen kopen jaren geleden door de overheid erg veel gesubsidieerd. Tegenwoordig is de overheid hier in mindere mate mee bezig maar het is nog steeds interessant om te kijken wat de overheid voor jou kan betekenen bij het kopen van zonnepanelen. Op de site van de overheid is te vinden dat de overheid is gestopt met de subsidies op zonnepanelen. Wel staat er geschreven over een regeling die het kopen van zonnepanelen voor de individuele gebruiker aantrekkelijker moet maken. Met deze regeling kan de behoorlijke aankoopsom van gemiddeld 4000 euro worden verdeeld over meerdere jaren. Hierdoor kan het voor mensen met een minder groot startkapitaal aantrekkelijker worden om zonnepanelen aan te schaffen.