Zo kun je een parketvloer het beste onderhouden

Parketvloer

Wanneer je net een prachtige parketvloer hebt laten aanleggen dan ben je waarschijnlijk door het dolle. Ze zien er prachtig uit en voegen echt een extra element aan je huis toe. Een parketvloer is echter ook vrij prijzig. Je wil daarom natuurlijk niets liever dan dat de vloer heel lang meegaat. Daarvoor is goed onderhoud essentieel. Want een parketvloer mag dan wel prachtig zijn, hij vraagt ook om meer onderhoud dan de gemiddelde laminaatvloer of tapijt. Met deze tips blijft jouw parket zo lang mogelijk mooi. 

Parketvloer

Dagelijks onderhoud

Een deel van het onderhoud zul je op dagelijkse basis of in ieder geval om de dag moeten doen. Het gaat dan om stofzuigen of vegen van de vloer. Wanneer er zand of vuil op de vloer blijft liggen dan kan dit voor krassen zorgen. Het zand beschadigt namelijk het hout wanneer je het er doorheen loopt. Hetzelfde geldt voor kleine steentjes die op de vloer terecht komen. Een goede deurmat is trouwens het halve werk want dan loop je veel minder vuil het huis in. 

Met een natte doek

Het is tevens aan te raden om tenminste op wekelijkse basis de vloer met een natte doek schoon te maken. Dat is de beste manier om hardnekkig vuil ook te verwijderen. Je kunt immers niet alles weg krijgen met een bezem of stofzuiger. 

Pas op met vocht

Een parketvloer zuigt water op. Daarom is het goed om alleen met een licht natte doek de vloer schoon te maken. Zorg verder dat er geen andere bronnen van water zijn die lekken op de vloer. Als je bijvoorbeeld een bloempot neerzet, zorg dan dat deze op een schoteltje staat. Zo voorkom je dat er water op de vloer lekt en op wordt genomen door die mooie massieve houten vloer.